2020-10-16 08:58:47• hírek • Szatmár.ro

Hiába minden felhívás: Egyetlen koronavírusból kigyógyult Szatmár megyei személy sem adott még vérplazmát

Illusztráció / A Vöröskereszt Facebbok oldala
Illusztráció / A Vöröskereszt Facebbok oldala

A Szatmár Megyei Vérközpont számos alkalommal intézett már felhívást különböző médiafelületen azok irányába, akik már kigyógyultak a koronavírusból, arra buzdítva őket, hogy adjanak vért, hiszen a vérükben fellelhető antitestekkel hozzájárulhatnak a súlyos állapotban lévő beteg gyógyulásához.

Megyénkben a Szatmár Megyei Prefektusi Hivatal pénteki jelentése szerint ez idáig 537 személy gyógyult ki a koronavírusból, viszont Doina Crișan, a vérközpont igazgatója szerint ezek közül a személyek közül még senki nem jelentkezett véradásra, annak ellenére, hogy számos erre buzdító felhívást tettek már közzé a közelmúltban.

„Nem értjük miért nem jött még senki közülük, hiszen azok között, akik már túlestek a betegségen, vannak jó páran, akik azt is megtapasztalták, milyen ha súlyos állapotokat ölt a fertőzés. Nekik kellene leginkább segíteniük, hiszen nem mindenki olyan szerencsés, hogy a szervezete képes legyőzni a vírust. Biztosíthatunk mindenki arról, hogy nem fog bajuk esni. A biztonság maximálisan szavatolt. Minden hozzánk érkezőt fertőtlenítünk, a tű és az eszközök steril volta pedig nem is kérdéses. Mindenki maszkot visel, stb. Tehát jöjjenek bátran, és segítsenek!” – nyilatkozta pénteken szerkesztőségünknek a vérközpont vezetője.

dr. Doina Crișan, a vérközpont igazgatója

Elmondta továbbá azt is, hogy maga a véradás is eléggé visszaesett, vannak napok amikor többen jönnek, de van amikor alig tér be valaki a vérközpontba. A napi átlag nagyjából 20 fő, ami messze alulmarad a megszokott átlagtól. Ennek okán jelenleg minden vércsoportból hiánnyal küzd a központ.

„Nagy a kereslet a vérplazma iránt. Nem csak a koronavírusos betegek számára, de egyébként is. Balesetek vagy műtétek miatt is sok vér fogy a megyei kórházban. Jó lenne, ha többen jönnének vért adni” – tette hozzá a vérközpont vezetője.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: